Vijf films voor World Mental Health Day

Het is vandaag World Mental Health Day. Er zijn prachtige films gemaakt over dit onderwerp. In dit lijstje zet ik mijn 5 favoriete films over psychische gezondheid op een rijtje.

 

Girl, Interrupted (1999)

Deze film hoort sowieso thuis in mijn rijtje van favorieten. Girl, Interrupted vertelt een intens en prachtig verhaal over een bizarre vriendschap tussen twee jonge meiden op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis in de jaren ’60. De hoofdpersoon, Susannah Kaysen, wordt na een suicide poging opgenomen en gediagnosticeerd met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Lisa heeft een sociopatische persoonlijkheidsstoornis. Op de gesloten afdeling waar ze verblijven zitten nog meer patiënten met verschillende diagnoses, waaronder verschillende eetstoornissen. De film is gebaseerd op de gelijknamige memoir van Susannah Kaysen uit 1993.

 

 

Black Swan (2010)

Natalie Portman speelt in deze film Nina, een jonge ballerina die de hoofdrol mag dansen in Tchaikovsky’s balletstuk Swan Lake. Vanaf dat moment gaat haar mentale gezondheid steeds verder achteruit. Nina worstelt met trauma’s, hallucinaties en een eetstoornis. Ze doet aan automutilatie. Ze zet alles op alles om te presteren, maar aan de andere kant zie je dat ze zichzelf langzaam uitput en verwoest. Het verhaal is donker, heftig en wordt ondersteund door de prachtige muziek van Tchaikovsky’s “Swan Lake”.

 

 

 

We need to talk about Kevin (2011)

In We need to talk about Kevin zie je hoe een moeder worstelt met de gevoelens voor haar zoon. Hij heeft ‘iets’ gedaan, maar als kijker weet je niet meteen hoe de vork in de steel zit. Het moet wel iets ergs zijn, want Kevin zit ervoor in de gevangenis. Via de herinneringen van de moeder ontdek je dat de relatie met haar zoon nooit goed geweest is. Ze wist niet hoe ze van hem moet houden en ze begreep hem niet. Moeder Eva vraagt zich af of de vreselijke gebeurtenissen haar schuld zijn en of ze dit had kunnen voorkomen. Kevin vertoont in deze film tekenen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis, maar zijn vader houdt hem steeds de hand boven het hoofd. De rollen van Eva en Kevin worden briljant neergezet door Tilda Swinton en Ezra Miller.

 

The Perks Of Being A Wallflower (2012)

In The Perks of Being a Wallflower speelt Ezra Miller wederom een belangrijke rol, maar deze keer doet hij dat samen met Logan Lerman en Emma Watson. Charlie wordt opgenomen met PTSS nadat zijn beste vriend zichzelf van het leven beroofd heeft. Daarnaast is hij als kind misbruikt. Als hij na de zomer terug komt op school, is hij bang voor de reactie van zijn klasgenoten. Hij leert tijdens een football wedstrijd Patrick en zijn stiefzus Sam kennen en de drie ontwikkelen een vreemd, maar mooie vriendschap. Deze groep bijzondere tieners begrijpt elkaar zonder woorden, omdat ze een vergelijkbaar verleden hebben. Ze worstelen allemaal op hun eigen manier met pijn, verdriet, afwijzing en jeugdtrauma’s.

 

Split (2016)

De film Split gaat over Kevin (gespeeld door James McAvoy) heeft een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Hij heeft 23 verschillende persoonlijkheden en een 24e staat op het punt om door te breken. Een van zijn persoonlijkheden ontvoerd drie meisjes en zij proberen met behulp van zijn andere persoonlijkheden te ontsnappen voor ‘het beest’ tevoorschijn zal komen. Ondertussen zie je ook de strijd van Kevin en hoe zijn psychiater hem probeert te helpen. James McAvoy levert echt fantastisch acteerwerk. Je ziet heel snel wanneer ‘Kevin’ van personage wisselt, de veranderingen zijn soms subtiel en andere keren heel duidelijk, maar James heeft zich echt goed ingeleefd in zijn rol.

 

Heb jij een favoriet die je aan dit lijstje toe zou willen voegen? 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply