Wat is Dolby Cinema

Dolby Cinema is een nieuwe techniek die momenteel in Nederland alleen bij Vue in gebruik is. Maar wat is nou eigenlijk Dolby Cinema? Vooral omdat het nog niet erg groot in de markt staat kan het vragen oproepen. Ik zal het een beetje proberen uit te leggen. Als je nog vragen hebt na het lezen, laat dan gerust een reactie achter.

Dolby Cinema

Dolby Cinema

Dolby Cinema is een bioscoopconcept ontwikkeld door Dolby Laboratories, en kan eigenlijk gezien worden als de concurrent van IMAX. Om de Dolby Cinema ervaring te geven maakt de zaak gebruik van twee speciale technieken.

Het belangrijkste onderdeel is waarschijnlijk het Dolby Atmos geluidsysteem met overhead speakers. Door gebruik te maken van overhead speakers kan geluid meer natuurgetrouw afgespeeld worden. Door de opzet van het hele systeem kan er een 3D-effect gemaakt worden met geluid. Met andere woorden, je zit midden in het geluid. Het geluid komt van alle kanten, en kan zo ingezet worden dat je een geluid op een specifiek punt vandaan hoort komen. Hiervoor wordt een 61.3 configuratie gebruikt, normale bioscoopzalen gebruiken een 5.1 of een 7.1 configuratie.

Dolby Cinema

Maar met alleen geluid ben je er natuurlijk niet, voor het beeld word gebruik gemaakt van Dolby Vision. Dolby Vision verbetert de helderheid en dynamisch bereik van beeld, waardoor een HDR-beeld gecreëerd kan worden. Vooral 3D films profiteren hiervan, omdat door conventionele projectietechnieken veel licht en kleurverval ontstaat. Met Dolby Vision is het mogelijk om 3D projectie tot 14 footlambert en 31 footlambert voor 2D-content te behalen. Voor conventionele projectietechnieken is dit respectievelijk slechts 5 en 14 footlambert.

Maar behalve technieken is er ook sprake van een speciaal zaalontwerp. De zaal is zo ontworpen dat het geluid en beeld vanaf elke positie zo optimaal mogelijk zijn. Hiernaast loop je door een speciale gang met projecties op de muur richting de bioscoopzaal. De zaal zelf heeft de vorm van een cocon zodat het geluid nergens een echo geeft, en het licht niet weerkaatst wordt.

Een stukje geschiedenis

Dolby Cinema is een relatief nieuw concept. De eerste installatie van Dolby Cinema vond plaats op 18 december 2014, gevolgd door de installatie in Cinesa La Maquinista in Barcelona. Hierna sloot Dolby Laboratories contracten met Cinesa, Vue, AMC Theaters, Cineplexx en Wanda Cinema’s voor meer installaties.

Een korte Walktrough video

 

 

 

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply