Recensie: Ready Player One

Ready Player One speelt zich af in de toekomst. Een donkere grauwe toekomst, want 2045 is allesbehalve gezellig. De bevolking lijdt onder allerlei sociale en economische problemen. ‘Gelukkig’ kunnen ze de uitzichtloze situatie ontvluchten door de Oasis te betreden.

READY PLAYER ONE

Plot

Oasis is een virtual reality universum gebouwd door de introverte James Halliday. Na zijn overlijden laat Halliday Oasis, dat een enorm fortuin waard is, na aan degene die de drie verstopte ‘easter eggs’ vindt, oftewel de drie sleutels (Rings a bell? Sjakie en de chocoladefabriek?!).

Verschillende groepen, oftewel clans, gaan op zoek gaan naar de sleutels. Het erven van Oasis is voor velen de ultieme droom. De jacht wordt met de jaren steeds heftiger en de deelnemers meedogenlozer. Wade Watts, gespeeld door Tye Sheridan, gaat er alleen op uit. Oasis is heel belangrijk voor hem, haast belangrijker dan de werkelijkheid. Wade zet alles op alles om de sleutels te vinden. De zoektocht blijkt te gevaarlijk voor hem alleen. Noodgedwongen schakelt hij toch hulp in.

READY PLAYER ONE

Ready Player One

Ready Player One is een sciencefiction actiefilm van Steven Spielberg naar het debuutroman van Ernest Cline. Cline werkte zelf ook mee aan het scenario. Voor iemand die in de jaren ’80 is opgegroeid (ja, ik!) zijn de talloze referenties naar de jaren 80 popcultuur echt heel tof om te zien. Een feest van herkenning inclusief een badass soundtrack om het feestje compleet te maken. Van Back to the Future tot A Nightmare on Elmstreet en The Breakfast Club, van The Shining tot Beetlejuice en Chucky met muziek van o.a Prince, Tears for Fears, Springsteen, Blondie….

Het is een hele snelle drukke film met spectaculaire scenes en veel actie. Daarnaast is er steeds een overgang tussen live-action en animatie. Het geheel kan soms zelfs wat overweldigend zijn. Aangezien de film ook nog eens heel lang (lees: té lang) is, vond ik het persoonlijk echt vermoeiend op een gegeven moment.

Conclusie

Ready Player One is te zien in 2D, 3D, IMAX en 4DX. IMAX of 4DX zal bij deze film zeer zeker van toegevoegde waarde zijn. Voor de plot moet je er niet heen maar de spectaculaire beelden maken het helemaal goed. De film had best een halfuurtje korter gemogen. Voor gamers, filmfanaten en jaren ’80 nerds is Ready Player One sowieso een absolute must-see!

Film informatie

Titel: Ready Player One
Regie: Steven Spielberg
Cast:  Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn
Speelduur: 140 minuten
Releasejaar
: 2018
Oordeel: ★★★

The following two tabs change content below.

Frederique

Gastblogger
Frédérique is alleenstaande moeder, styliste en tekstschrijfster. Ze blogt over kunst en films op www.srsck.com. In een ver verleden studeerde ze politicologie. Ze houdt van haar kids, reizen naar waar dan ook als de zon maar schijnt, politiek, de jaren 80, muziek en films. Haar favoriete filmgenres zijn drama, comedy, thrillers en Franse films.

Latest posts by Frederique (see all)

8 thoughts on “Recensie: Ready Player One

  1. Ik zag er gister toevallig een trailer van voorbij komen! Zelf ben ik echt van de zoetsappige shit, maar mijn man veerde direct op tijdens de trailer, haha.

  2. Ik ga er volgende week naar toe. De film heeft wel wat gemengde recensies, heb ik zo de indruk. Empire is enthousiast, maar de kranten hier een pak minder. Ik zal het wel zien volgende week 🙂

Leave a Reply