Recensie: Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody was de grote winnaar tijdens de 2019 Oscars. De film won de Oscar voor beste geluid, beste geluidseffecten, beste montage en natuurlijk de Oscar voor beste Acteur. Wij keken de film op blu-ray en hieronder vind je wat wij er van vonden.

Bohemian RhapsodyBeschrijving

De film Bohemian Rhapsody is een verpletterende ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. De film volgt zowel de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid. Ze hebben een ongekend succes maar geheel onverwacht besluit Freddie, beïnvloedt door kwaadwillende personen, om een solocarrière te beginnen en de band te verlaten. Nadat hij zwaar lijdt zonder de samenwerking met Queen, weet Freddie zich net op tijd voor Live Aid weer te verenigen met zijn bandleden. Terwijl hij dapper de diagnose van aids trotseert, leidt Freddie de band tijdens één van de meest legendarische optredens uit de geschiedenis van de rockmuziek. Queen legt de basis voor hun nalatenschap die de buitenbeentjes, dromers en muziekliefhebbers tot op de dag van vandaag nog altijd inspireert.

Bohemian Rhapsody

De productie van Bohemian Rhapsody had nogal wat voeten in de aarde. In 2010 werd er al door Brian May vertelt dat er plannen waren voor een film over de band. Op dat moment zou Baron Cohen in beeld zijn voor de rol van Freddy Mercury. In de zomer van 2013 stapte Baron Cohen echter uit de productie van de film vanwege creative meningsverschillen. Hierna werd Ben Whishaw gecast voor de rol van Freddie. Maar uiteindelijk is de rol gespeeld is door Rami Malek. In eerste instantie zou Dexter Fletcher de film gaan regisseren maar ook die haakte af, zodat Bryan Singer de regie kon overnemen. Waar uiteindelijk met de eindbewerking toch weer werd gekozen voor Dexter Fletcher. (Die uiteindelijk niet in de credits staat). Het maken van de film klinkt dus als een grote chaos, en hiermee is het eigenlijk een wonder dat er zo’n goede film uit ontstaan is. Brian May had aangegeven dat de film iets meer familievriendelijk moet zijn dan het echte complete verhaal. Dat is ook zeer zeker gelukt; Want de film is voor alle leefttijden te bekijken en is mischien zelfs wel mooi om op de scholen te draaien tijdens muziekles.

Gwilym Lee (Brian May), Ben Hardy (Roger Taylor), Rami Malek (Freddie Mercury), and Joe Mazzello (John Deacon) star in Twentieth Century Fox’s BOHEMIAN RHAPSODY. Photo Credit: Courtesy Twentieth Century Fox.

Aanpassingen aan de waarheid

Voor het maken van de film zijn er keuzes gemaakt die niet helemaal in lijn staan met de geschiedenis van Queen. De grootste hiervan is het moment dat hij zijn bandleden vertelt over zijn diagnose aids. Filmtechnisch is het fantastisch dat hij dit doet tijdens de repetities voor Live Aid (1985) maar in de werkelijkheid komt Freddie er zelf pas achter in 1987 en vertelt hij het de fans pas op 23 november 1991. Een dag voor hij overlijd. En In de film gooit Freddie Mercury manager John Reid de auto uit, het is dan begin jaren ’80. Reid suggereert dat Mercury solo moet gaan. In werkelijkheid nam Queen in ’77 vriendschappelijk afscheid van Reid, die dan drie jaar hun manager is geweest en zijn contract had uitgediend. Juist de manager voor Reid, Norman Sheffield, was voor Queen de steen des aanstoots. Ondanks hun successen (denk aan de nummer 2-hit Killer Queen uit 1974) leefden de Queen-leden van 20 pond per week. Hun manager reed in een Rolls Royce, wat Mercury in 1975 verleidde tot het nummer Death on two legs (‘You suck my blood like a leech … You’ve taken all my money and still want more’).

Maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat we hier na een speelfilm kijken en niet naar een documantaire.

Conclusie

De eerste conclusie is gewoon WOW. Ik ben de film gaan kijken met eigenlijk niet zo’n hoge verwachtingen, maar die verwachtingen konden na een kwartier al het raam uit. De film loopt perfect door het verhaal heen, met goede muziek op de juiste plaatsen. En Rami Malek vertolkt zijn rol zo goed dat het een schande was geweest als hij de Oscar niet gewonnen had. Deze film moet eigenlijk iedereen gezien hebben!

Koop de film nu bij Bol.com voor je collectie.

Film informatie

Titel: Bohemian Rhapsody
Regie: Bryan Singer
Cast: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Tom Hollander, Mike Myers
Speelduur
:135 minuten
Releasejaar
: 2018
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

You May Also Like

Leave a Reply