Recensie: The Maze Runner

The Maze Runner is gebaseerd op het gelijknamige boek van James Dashner. Het is de eerste film uit een serie van drie delen. Zowel het genre als het feit dat dit verhaal meerdere delen heeft, spreken mij aan. Daarom was het nu tijd om te bekijken waar The Maze Runner over gaat.


Plot

Wanneer Thomas wakker wordt, zit hij met een groep jongens gevangen in een gigantisch labyrint dat voortdurend verandert. Van de buitenwereld herinnert hij zich niets meer, behalve vreemde dromen over een mysterieuze organisatie genaamd W.C.K.D. Ook zijn naam weet hij nog. Door fragmenten van zijn verleden te verzamelen met aanwijzingen die hij in het labyrint vindt, moet Thomas samen met de andere ‘renners’ een manier zien te vinden om te ontsnappen.

The Maze Runner

Ik heb het boek The Maze Runner niet gelezen, maar ik vond dat de film erg snel afgelopen was. Of er daadwerkelijk niets meer aan het verhaal toe te voegen was, weet ik daarom niet, maar ik had meer details willen zien. Ik denk dat je als kijker nu stukjes mist van het verhaal, die je als lezer wel mee krijgt. Ik miste vooral de diepgang van de verschillende personages en hun ontwikkeling in het verhaal. De personages worden bij naam genoemd, maar voor de rest blijft het allemaal wat oppervlakkig. Het labyrint zelf krijgt de meeste aandacht.

Wat weet je wel na het kijken van deze film? Thomas is anders dan de andere jongens die in The Glade leven. Hij heeft zijn zinnen gezet om The Maze zo snel mogelijk weer te verlaten en hij wil graag een Maze Runner worden. Op die manier kan hij zoeken naar een uitweg. De andere jongens vinden dit raar, want het is gevaarlijk in het labyrint en normaal gesproken meldt niemand zich vrijwillig aan om er naar binnen te gaan. Dat hij de eerste is die een nacht in het labyrint overleeft, zorgt voor spanningen binnen de groep. De komst van Teresa en het feit dat zij de laatste is die ooit aan de groep zal worden toegevoegd, maakt dit niet beter.

Zodra Thomas en de andere ‘renners’ door hebben dat ze een weg naar buiten kunnen vinden, verzamelen ze een groep vrijwilligers die samen met hen willen ontsnappen. Dan wordt het pas echt spannend, want wat staat de jongens (en Teresa) eigenlijk te wachten aan de andere kant van het labyrint? Waarom zitten ze in de eerste plaats opgesloten op deze vreemde plek? Op deze vragen krijg je (in eerste instantie) helemaal geen antwoord en pas aan het einde van de film leer je een beetje over de achtergrond van dit grote project.

Conclusie

Het ontbreken van sommige details en de diepgang van de personages is jammer, maar niet funest voor het verhaal. The Maze Runner is een spannende film en sommige scènes zijn ontroerend. Aan het einde van de film krijg je net genoeg informatie om een tevreden gevoel over te houden aan de film, maar een echt wow gevoel ontbrak voor mij wel. Toch wilde ik wel graag weten hoe het verhaal verder zou gaan in The Scorch Trials.

Wil je The Maze Runner ook graag zien? De film is zowel op dvd als blu-ray verkrijgbaar via bol.com

Film informatie

Titel: The Maze Runner
RegieWes Ball
CastDylan O’Brien, Kaya Scodelario, Will Poulter
Speelduur
: 113 minuten
Releasejaar
: 2014
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

You May Also Like

5 comments

Helemaal met je eens hoewel mijn score een sterretje lager uitviel.

Ik vond de score lastig… we geven nooit halve sterren en ik heb zelf het volgende deel 3 sterren gegeven. Die komt binnenkort online. Ik vond dat geen onvoldoende, maar wel minder dan deel 1… 🙂 Dus wellicht meer een 3,5 die naar boven is afgerond.

Ja, precies. Een score geven is ook lastig… Maar dan snap ik wel waarom 4 sterren. Deel 2 is inderdaad een stukje minder.

Ja dat sterren geven… Kijk we kunnen wel op een schaal van 10 gaan werken, maar het blijft toch een gevoels dingetje, hoe je het ook bekijkt. 🙂

Haha, helemaal waar!

Leave a Reply