Recensie: Brandweerman Sam – Klaar voor actie!

Brandweerman Sam is terug in de bioscoop met de film Klaar voor Actie! Veel kleine fans konden waarschijnlijk niet wachten op nieuw materiaal van hun favoriete brandweerheld. Onze kleine man stond in ieder geval te trappelen en ik geef toe dat ik zelf ook wel benieuwd was naar dit nieuwe verhaal. Zeker omdat al snel duidelijk werd dat de brandweerman deze keer zelf een filmster zou worden, een aparte carrièreswitch voor een brandweerman.

Plot

Als een brandende oliewagen met volle snelheid richting Piekepolder rijdt, is Brandweerman Sam direct klaar voor een gedurfde reddingsactie. Mandy en Sarah filmen zijn redding en plaatsen de video op hun nieuwe website Piekepolder Planeet Online. De video van Sams heldendaad gaat viral en wordt ook opgemerkt door een beroemde Hollywood regisseur. Hij wil dat Sam de hoofdrol gaat spelen in zijn nieuwe film. Alleen wil de jaloerse tegenspeler van Sam deze rol ook en hij heeft er alles voor over om de rol van Sam af te pakken. Tijdens het filmen gebeuren er plotseling allemaal ongelukjes waarbij Sam gewond had kunnen raken. Daarom treft hij een aantal voorzorgsmaatregelen. Wanneer Sams tegenspeler het veiligheidslint van een vluchtauto doorknipt, vindt er een heel gevaarlijk ongeluk plaats. Alsof het allemaal niet erg genoeg is, lijkt het ook alsof het de schuld van Sam is. Mag Brandweerman Sam de film nog afmaken en komen Sarah en Mandy erachter wiens schuld het echt is?

Klaar voor actie!

Deze film begint, net als de vorige films, met een spannende actie scène waarin Brandweerman Sam een echte held is. Zoals gewoonlijk is Brandweerman Sam van mening dat hij gewoon zijn werk deed. Mandy en Sarah hebben zijn heldendaad ondertussen opgenomen en online gepost. Daarmee heeft Sam de interesse gewekt van een filmmaker uit Hollywood. Hij wil graag een film maken met Brandweerman Sam in de hoofdrol. Sam mag zichzelf spelen. Met de reddingsacties en stunts zit het dus wel goed, maar wat weet Brandweerman Sam eigenlijk van acteren? Hij vindt het zelf maar een vreemd idee, maar hij gaat er niet tegenin als regiocommandant Bosch hem vraagt de rol aan te nemen en waagt zich aan deze uitdaging.

Hoewel Brandweerman Sam het niet nodig heeft, gaat de serie wel met zijn tijd mee. Zo heeft Piekepolder in deze film een website waar Mandy en Sarah al hun nieuws, foto’s en video’s posten over de stad. In die zin gaat Brandweerman Sam als serie/film echt met de tijd mee. De Piekepolder Planeet krijgt tijdens de film ook alle primeurs over de film die opgenomen wordt in het dorp. Dit is niet echt realistisch, maar wel leuk.

Een film opnemen in Piekepolder is niet alleen maar leuk, het is af en toe ook erg gevaarlijk. Mark Voet en Jan Vonk zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de special effects. Dan weet je al hoe laat het is. Als kijker zie je dat er allerlei dingen (bijna) mis gaan en dat Brandweerman Sam hier niets aan kan doen. De regisseur en regio commandant Bosch zien dit niet. Als er van alles uit de hand loopt en het lijkt alsof dit de schuld is van Sam, zijn hier serieuze consequenties aan verbonden. Dit is een spannend en ook verdrietig moment in de film. Gelukkig hebben Sarah en Mandy alles gefilmd. Samen met Jaap proberen ze achter de waarheid te komen, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat alles goed komt. 

Conclusie

De makers van Brandweerman Sam zijn er weer in geslaagd om een spannende en leuke film te maken voor de kleine fans van deze serie. Het is precies spannend genoeg om de aandacht van peuters en kleuters vast te houden, maar niet té eng voor de kleintjes. De film is eigenlijk alles wat je van een film van Brandweerman Sam gewend bent.

Een tip van ons: Kijk film helemaal af. Mijn favoriete onderdeel van deze film was namelijk de aftiteling. Niet omdat de film zo slecht was, maar aan het einde zie je allerlei extra fragmenten en bloopers van de personages. Dat is zo geniaal en natuurlijk gemaakt dat ik er echt enorm om gelachen heb.

Film informatie

Titel: Brandweerman Sam – Klaar voor actie!
Regie: Gary Andrews
Cast: Stan Limburg
Speelduur
: 60 minuten
Releasejaar
: 2018
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

You May Also Like

Leave a Reply