Recensie: 90 Minutes in Heaven

De film 90 Minutes in Heaven vertelt het waargebeurde verhaal van predikant Don Piper die na een auto ongeval dood verklaard werd en weer opstond uit de dood. Hij beweert dat hij 90 minuten doorgebracht heeft in de hemel. Een bijzonder verhaal, maar levert dit ook een bijzonder film op?

90 minutes in heaven car crash

Plot

Don Piper raakt betrokken in een heftig auto ongeluk en wordt in eerste instantie dood verklaard door het medisch personeel wat ter plekke is. Na anderhalf uur komt hij weer tot leven en hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Er staat hem een lang en pijnlijk herstel te wachten. In eerste instantie heeft Don hier geen zin in, hij wil het graag opgeven. Uiteindelijk komt hij er met behulp van zijn artsen, familie en vrienden toch weer bovenop. Als hij weer thuis is, vertelt hij zijn verhaal aan zijn beste vriend en zijn vrouw. Hij zegt dat hij echt dood geweest is en dat hij in die tijd de hemel van dichtbij gezien heeft. Zij overtuigen hem ervan om deze bijzondere ervaring ook te delen met de rest van de wereld.

90 Minutes in Heaven

Het verhaal van deze film is mooi. Hayden Christensen, die de rol van Don Piper vertolkt, zet een goede acteerprestatie neer. Don ligt het grootste deel van de film in het ziekenhuis. Hij heeft pijn en ziet het vaak niet meer zitten. Zijn familie en vrienden zijn af en toe ten einde raad. Hoe krijgen ze Don zo ver dat hij weer wil ademen? Hoe krijgen ze hem zo ver dat hij door zet en beter wil worden? Terwijl zijn vrouw worstelt met de praktische zaken zoals het betalen van de rekeningen van het ziekenhuis en de afspraken met de advocaat, ligt hij zich te concentreren op zijn herstel. Hoewel het er soms meer uit ziet alsof hij er tegen vecht.

Het zijn uiteindelijk andere mensen die Don laten in zien dat zijn gedrag zo niet langer kan. Hij moet hulp leren accepteren van anderen. Dat is niet egoïstisch, daar help je tenslotte elkaar mee. De ander voelt zich dan minder machteloos. Ook de briefjes van het meisje dat in de kamer naast hem ligt, helpen hem. Ze ondergaan deels dezelfde behandeling en kunnen elkaar daarin steunen. Ze begrijpen elkaars pijn, iets wat vrienden en familie absoluut niet kunnen begrijpen.

Het doormaken van dit hele proces vond ik mooi om te zien. Ondanks de pijn en de ongemakken doorzetten richting je herstel. Hiervan leren en een beter mens worden. Het is ergens iets wat we allemaal kennen. In die zin is de film ’90 Minutes in Heaven’ een mooi voorbeeld van What doesn’t kill you makes you stronger.

Conclusie

Ik had deze film beter gevonden als het puur fictie was geweest. Dan had hij misschien ook wel een extra ster gekregen van mij. Het acteerwerk is namelijk heel goed en het verhaal zit goed in elkaar. Ik vind het alleen erg onwaarschijnlijk dat alles precies zo gegaan is als het nu omschreven wordt. Natuurlijk verander je hier en daar wat details als je een film maakt, want het moet wel leuk zijn om naar te kijken.

Ik geef eerlijk toe dat ik zelf niet geloof en dat dit verhaal daarom wellicht te ver van mij af staat, maar ik twijfel een beetje aan de eerlijkheid van Don Piper. Natuurlijk heeft hij een heftig ongeluk meegemaakt en hij zal hierdoor absoluut veranderd zijn en ‘het licht gezien hebben’ in die zin dat hij er achter kwam wat belangrijk is in het leven en wat hij wilde gaan doen. Niemand heeft echter bewijs dat de hemel bestaat of dat deze niet bestaat. Dat hij hier een boek over geschreven heeft en dat hij daarmee de wereld rond reist, doet me toch twijfelen. Is hij eerlijk of wil hij iets anders bereiken? Of dit nu met geld, bekendheid of volgers voor zijn geloof te maken heeft, dat weet ik niet.

Waarom ik dit zeg? Dat komt ook omdat je aan het einde van de film te zien krijgt hoe de echte Don Piper op 5 maart 2015 voor een groep mensen zijn verhaal vertelt. Voor mij persoonlijk deed dit echt afbreuk aan de film zelf.

Film informatie

Titel: 90 Minutes in Heaven
Regie: Michael Polish
CastHayden Christensen, Kate Bosworth
Speelduur:
 121 minuten
Releasejaar:
2015
Oordeel: ★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply