Cosplay interview met Joost Driessen

In deze rubriek stellen wij vragen aan iemand die bezig is met Cosplay. Wij willen graag weten wie aan deze bijzondere hobby doen, waarom en hoelang al. Vandaag geven we het woord aan Joost Driessen (28).

DSC_0569

Wanneer en hoe ben je betrokken geraakt bij Cosplay? 

Ik heb er ooit eens iets over gelezen toen ik nog op de middelbare school zat, het klonk zo raar en toch zeer aanlokkelijk voor me. Na wat meer er over gelezen te hebben, had ik een kant en klaar pak besteld toen ik 14 was en sindsdien cosplay ik.

Welke karakters gebruik gebruik je? En waarom die, zit hier een verhaal achter? 

Ik cosplay zeer verschillende karakters, van Tony Stark/Iron Man tot Hanzo van Overwatch.
De personages die ik uitkies heb ik een vuistregel mee dat ik er een beetje op moet lijken, maar het pak moet ook een uitdaging zijn voor me. Dit zorgt dat ik steeds meer dingen leer en steeds verder kom.

Wat is je favoriete evenement, waar kijk je elk jaar naar uit? 

Ik kijk altijd uit naar Roosterteeth expo (rtx) in Texas. Het is een hele happening en het is altijd weer heerlijk om daar te zijn

Hoe reageert je omgeving op de Cosplay? 

Aanvankelijk kreeg ik reacties zoals “je bent gek” en “kan je beter niet iets nuttigers doen met je leven”, maar nu zien ze steeds meer hoe serieus ik er mee omga en wat ik maak, en krijg nu bijna enkel positieve reacties. Mijn ouders daarentegen zijn altijd heel ondersteunend geweest, van mijn vader die me leerde hoe ik elektronica moest aansluiten tot m’n moeder die me helpt met kleding te naaien.

IMG_20160605_032549

Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per maand aan Cosplay? 

Ik werk fulltime als iemand die cosplay spullen maakt voor mezelf en voor anderen, en spendeer hier per week minimaal een 50 uur aan. Dus ik schat ongeveer 200 uur per maand.

Maak je de outfits zelf? Of koop je ze liever? 

Ik maak alles zelf. Ik heb meerdere 3d printers, professionele apparatuur voor hout- en metaalbewerking, en daar zit juist het leuke deel van cosplay voor mij. Het maken van mooie dingen, en die erna tentoon stellen

Zijn er dingen waar je je aan ergert als je bezig bent met Cosplay? 

Oh zo veel haha, als je iets af hebt en je komt er achter dat je een detail vergeten bent en opnieuw moet beginnen.
Of dat je jezelf per ongeluk snijdt/verbrandt, daar wen je nooit aan.

IMG_20160610_162942

Wat is je mooiste Cosplay herinnering? 

Mijn mooiste herinnering is een moeilijke. Ik ben altijd een buitenbeentje geweest en op mijn eerste Animecon kwam ik er achter dat iedereen elkaar gewoon accepteert, geen ego geen drama gewoon een grote groep vrienden die een hobby delen.

Mijn tweede was eerder dit jaar op de Paris expo. Ik liep daar in mijn Iron Man pak, en er waren een paar kinderen aanwezig die dachten dat ik de echte was, handtekeningen wilde en op de foto gaan met me. Het klinkt als een vrij basis iets maar voor mij was dat een geweldig moment.

Wat is je vreemdste Cosplay herinnering? 

Mijn vreemdste herinnering valt eigenlijk wel mee, een vriend van me zou ik treffen op de Fantasy Fair. Hij zou in full costume en masker zijn. Ik had hem gevonden en heb de hele dag rond gelopen met hem. Op het eind deed zij haar masker af en kwam ik er achter dat zij niet die persoon was die ik dacht dat er onder het masker zat.

DSC_0577

Mensen die aan Cosplay doen zijn natuurlijk ook “gewoon mensen” wat doe jij in het dagelijks leven? 

Ik werk als een zelfstandige prop designer. Ook maak ik kostuums, wapens en alles er tussen in. Ik ben opgeleid als jurist maar dit werk is zo leuk dat ik nooit meer iets anders zou willen.

Wat zou jij de volgende willen vragen? 

Hoe ben je begonnen, en hoe groot is het verschil van toen en nu?

Wij bedanken Joost voor zijn tijd. Het is stoer dat hij van deze hobby ook zijn werk heeft kunnen maken. Wil jij meer weten over Joost? Kijk dan ook eens op zijn Facebook pagina of website.

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply