Recensie: Split

De spannende thriller Split draaide in januari 2017 in de bioscoop. Toen heb ik hem gemist, maar de film is vanaf nu ook verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Hierdoor kon ik hem alsnog kijken. DIS (hier meervoudige persoonlijkheidsstoornis genoemd) is een ernstige ziekte die kan ontstaan bij heftige traumatische ervaringen. Ik was erg benieuwd naar de verschillende alters die Kevin heeft en hoe deze naar voren komen. Kun je als kijker het verschil zien?


Plot

Kevin (James McAvoy), die lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, wordt door één van de persoonlijkheden die in hem leeft, aangezet tot het ontvoeren van drie tienermeisjes waaronder de scherpzinnige Casey (Anya Taylor-Joy, The Witch). Samen met zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher (Betty Buckley) moet Kevin een overlevingsstrijd voeren met alle persoonlijkheden die in hem schuilen.

Split

James McAvoy zet de rol van Kevin (en zijn 22 andere personages) echt fantastisch neer. Met een gezichtsuitdrukking, verandering in accent of kleding zie je meteen met welk personage je te maken hebt en of dit een goed of slecht personage is. Ik kan niet anders zeggen dan dat zijn acteerwerk echt fantastisch is.

Een van de drie meisjes, Casey, heeft al heel snel in de gaten hoe zij moet reageren op Kevin. Ze probeert Hedwig, één van de alters (personages) van Kevin, te overtuigen om haar vrij te laten. Iets wat niet gemakkelijk is. Zij reageert het beste op de situatie, maar met behulp van flashbacks naar haar jeugd, weet je al snel waarom dit het geval is.

De film duurt bijna twee uur, maar je vliegt echt door de scènes heen. De meiden proberen te ontsnappen, terwijl Kevin vecht tegen zijn personages en zijn ziekte. Helaas nemen de slechte personages in hem het steeds over, waardoor het voor hem onmogelijk is om uit de situatie te stappen. Zijn psychiater ziet de veranderingen wel aankomen, maar kan hem eigenlijk niet goed helpen en dit zorgt ervoor dat ook zij in gevaar komt.

Conclusie

Heb je zin in een spannende, psychologische thriller, dan is Split zeker een goede film keuze. De film blijft van het begin tot het einde spannend en de ontknoping was nog best verrassend. Ik was eigenlijk nog wel benieuwd naar hoe het verder zou gaan, maar bleef nu zitten met het gevoel dat de strijd voor Kevin en Casey zeker nog niet afgelopen is.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Split? De blu-ray en dvd van Split zijn vanaf nu verkrijgbaar via bol.com.

Film informatie

Titel: Split
Regie: M. Night Shyamalan
Cast: James McAvoy, Haley Lu Richardson, Anya Taylor, Sterling K. Brown, Betty Buckley
Speelduur
: 117 minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply