Cosplay Interview Gandalf The White

Tijdens de Dutch Comic Con was het een komen en gaan van mensen die aan Cosplay doen. Zo kwamen we op het idee om regelmatig iemand uit te lichten die aan deze hobby doet. Wij willen graag weten wie aan deze bijzondere hobby doen, waarom en hoelang al. Vandaag geven we het woord aan Draude Cosplay (51).

GANDALF-visitekaartje
Credits: Przemyslaw Iskra

Wanneer en hoe ben je betrokken geraakt bij Cosplay? 

Dat ik betrokken raakte bij cosplay is mijn dochter (Joanna) haar schuld. Zij deed al Cosplay voor dat ik het ging doen. Na het overlijden van mijn moeder dreigde ik in een grote dip terecht te komen, wat ik eerder heb gehad (zwaar depressief) dus dat wilde ik voorkomen, en mijn dochter  zei, ga eens mee… Oké, maar dan als Gandalf the Gray, zei ik..

Nu was Gandalf the Gray wat lastig. Ik had een oud sinterklaas baardstel (wit) dus die most grijs gemaakt worden. Ieder die we vroegen zei: Nee moet je niet doen.. Dus, toen werd het: Gandalf the White. Het kostuum was het simpelste van het simpelste, het gaat tenslotte om het effect: Een  wit dekbed overtrek als ‘robe’ en een gordijn als cape. De staf is een gordijnroede met opgeplakte plexiglas delen als ‘kroon’. Riem om, plastic zwaard uit de speelgoed winkel.. tada.. Gandalf the White!

De eerste keer ging ik mee naar Elfia Arcen. Ik ging 1 dag, want ik wilde het ff aankijken. Ik heb mijn ogen uit gekeken! Ik heb er 20 minuten over gedaan om binnen te komen, want iedereen wilde een foto. Er staat een hele mooie foto van mij op vice.com die het effect heel goed laat zien. Iedereen was laaiend enthousiast. Ik was de eerste Gandalf the White. Een schot in de roos dus.

Daarna heb ik alleen maar uitgebouwd. Spullen er bij gekocht. Ik heb ondertussen een echt zwaard, een drinkfles, een tas en nog veel meer. Ook ben ik bezig voor Gandalf 2.0.. nieuwe baard, nieuw kostuum.

Welke karakters gebruik gebruik je? En waarom die, zit hier een verhaal achter? 

Gandalf the White. Dat verhaal heb ik net al uitgebreid beschreven.

Mijn tweede karakter is Robin Red. Robin Red is mij ‘in de schoot geworpen’. Mijn vrouw doet aan scrappen.
Wat heeft dat er nu mee te maken zal je zeggen. Mijn vrouw heeft een vriendin die ze kent van het scrappen en zij heeft een bedrijf die bedrijfskleding maakt. Nu was er een project waarvoor zij deels kleding hadden gemaakt failliet geraakt en hadden zij  dus kleding waar ze niets mee konden. Zij vroeg of dat misschien iets was voor cosplay en gaf twee pakken mee in piccolo stijl. Ik trok er één aan en deze paste perfect. Voor de spiegel voelde ik me in een flits net President Roosevelt (Night at the Museum). Alles wat er bij hoort heb ik zelf gekocht. Het pak is rood, als een eerbetoon aan Robin Williams: Robin Red.

opkikker_elfia__0177-X3

Wat is je favoriete evenement, waar kijk je elk jaar naar uit? 

Een echte favoriet heb ik niet, maar Elfia is toch altijd weer het hoogtepunt van het jaar.

Hoe reageert je omgeving op de Cosplay? 

Dat interesseert me eigenlijk niet, ik doe wat ik doe, en voel me er happy bij.

Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per maand aan Cosplay? 

Valt Facebook daar ook onder? Op Facebook ben ik Gandalf.. en ik probeer mijn vrienden met de raad van Gandalf bij te staan. Buiten Facebook ben ik er eigenlijk niet zo heel veel me bezig, tenzij ik met een nieuw project bezig ben.
Mijn dochter is er meer mee bezig dan ikzelf eigenlijk.

Maak je de outfits zelf? Of koop je ze liever? 

Ik ben een absoluut drama met naald en draad, dat laat ik aan mijn vrouw over. De eerste staf van Gandalf heb ik wel zelf gemaakt. Voor Gandalf 2.0 wordt deze deels voor mij gemaakt met een 3D printer. Het kostuum voor Gandalf 2.0 ben ik nog niet over uit, maar ik denk dat dat wordt uitbesteed. Ik kan niet altijd op mijn vrouw steunen, die doet al zo veel voor me dat ze ook haar rust verdient.

1625532_696695190421301_7893864305362027049_n
Credits: Vice.com

Zijn er dingen waar je je aan ergert als je bezig bent met Cosplay? 

Weet je, het gekke is, als ik bezig ben met Cosplay let ik eigenlijk helemaal niet op zoveel dingen. Als je bedoelt:  zij er dingen in de Cosplaywereld waar ik me aan erger: Bullying, het pesten en treiteren. Ik zeg altijd daden spreken meer dan woorden. Ik heb dus  samen met vrienden de Nederlandse tak van Cosplay Againist Bullying
opgezet, te weten CABNL. Hiermee proberen we dit de kop in te drukken met veel bijval van de Cosplay community.

Wat is je mooiste Cosplay herinnering? 

De mooiste.. oei.. da’s lastig want ik heb er nog al wat. Ik zal wat vertellen over een ervaring die ik had in België. Ik was gevraagd om in België mee te doen aan het Festival de la Fantasia, vorig jaar 31 oktober. Jawel, tijdens Halloween.In het pikdonkere Troostembergbos (sint Joris Winge). Daar stond ik volledig verlicht boven aan de heuvel. Onder aan de heuvel een kerkhof (achtig) met vogelverschrikkers etc.…  best wel eng dus. Verschillende kinderen kwamen rennend de heuvel op schreeuwend/huilend Gandalf bescherm ons!! Een vader die zijn vrouw kwijt was, vroeg of zijn kinderen bij ons konden blijven. Gandalf was de enige die zijn kinderen vertrouwde in het bos. Deze kinderen hebben 20 minuten bij ons gezeten. En de klap op de vuurpijl, een meisje die nadat ze huilend in  mijn mantel viel zei: “Gandalf ik dank u, nu ik veilig ben .. Ik hou van u. U bent een schoon persoon”. Tja.. dan hou je het zelf ook niet echt droog kan ik verzekeren…

Wat is je vreemdste Cosplay herinnering? 

Ik heb niet echt vreemde herinneringen, maar wel een hele schattige. Een jongetje op de stripbeurs in Hilversum die iedere keer op mij afkwam en op het allerlaatste moment niet echt durfde te vragen. Het gezichtje wat dan in verbazing oplicht toen ik tegen hem zei: ‘mag ik met jou op de foto?’ Priceless 😀

Never-be-afraid

Mensen die aan Cosplay doen zijn natuurlijk ook “gewoon mensen” wat doe jij in het dagelijks leven? 

Ik ben systeembeheerder/netwerkbeheerder op een VO school.

Wat zou jij de volgende willen vragen? 

Wat is jou eerste Cosplay ervaring en hoe ben je met het fenomeen Cosplay bekend geraakt?

Op welke Cosplay ben je het meest trots en waarom?

Da’s niet moeilijk. Gandalf the White. Waarom? Omdat ik op één of andere manier als Gandalf dingen te horen krijg en adviezen kan geven die ik normaal nooit zou horen of geven. Mensen vertrouwen me dingen toe, die als ik geen Gandalf zou zijn, waarschijnlijk noot te horen zou krijgen. Ik heb soms last van mijn geheugen, wat prima uitkomt in dit geval. Dat vertrouwen ga ik natuurlijk absoluut nooit beschamen. Wat mij verteld wordt hoort niemand.

En het advies probeer ik uiteraard goed te geven.. Ik steek graag een ieder een hart onder de riem. Ik heb overigens wel gemerkt dat mensen het fijn vinden en mij respecteren in mijn rol als Gandalf. Dat is ook een stukje Cosplay. Alleen zonder kostuum. Hetgeen naar mij bescheiden mening bewijst dat een kostuum mooi kan zijn, maar de speler maakt het af. De kleding maakt niet de Cosplay. 😉

20160709_180951662_iOS

Met deze mooie woorden sluiten we het interview af. We bedanken de wijze Gandalf The White voor al zijn mooie antwoorden. Het is bijzonder om te lezen dat cosplay voor mensen zoveel meer is dan gewoon een hobby. Wil je meer weten over Draude Cosplay? Kijk dan ook eens op zijn Facebook Pagina.

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

2 thoughts on “Cosplay Interview Gandalf The White

Leave a Reply