Wat is IMAX

Je hoort het steeds vaker: Kijk deze film in IMAX of IMAX 3D. En natuurlijk dat MAX gedeelte klinkt goed, en als er veel mee gepromoot wordt dan zal het wel goed zijn… Maar wat is dat IMAX nou eigenlijk? Ik zal het een beetje proberen uit te leggen. Als je nog vragen hebt na het lezen, laat dan gerust een reactie achter.

IMAX-is-Believing-1500x580

IMAX

IMAX is een filmformaat dat is ontworpen door het Canadese bedrijf IMAX Corporation. Het unieke aan het IMAX filmformaat is dat het op veel grotere schermen kan worden getoond dan normale bioscoop schermen. Een standaard IMAX scherm is daarom ook 22 meter breed en 16 meter hoog, maar kan vele en vele malen groter zijn. Om dit te kunnen doen is het wel een vereiste dat de film digitaal is, of op 70 mm formaat is opgenomen. Een normaal bioscoopscherm is gemiddeld 13 meter tot 15 meter breed.

De naam IMAX is een afgeleide van de Franse term: I’Image Maximale.

Een stukje geschiedenis

IMAX CameraOp dit moment is IMAX het meest succesvolle formaat voor groot doek projecties. Maar hoe is het begonnen? Nou tijdens de wereldtentoonstelling van 1967 in Montreal was een van de grootste publiekstrekkers een film op een zeer groot doek. Na het zien van deze film besloten Graem Ferguson, Roman Kroitor en Robert Kerr een systeem te ontwikkelen waarmee hetzelfde gedaan kan worden doodmiddel van 1 projector. Hiermee werd in 1967 dus de IMAX Corperation opgericht.

In 1971 werd voor het eerst een IMAX scherm geïnstalleerd, dit gebeurde in de Cinesphere bioscoop in Toronto. In 1973 werd vervolgens een IMAX Dome geinstalleerd in San Diego. De IMAX Dome techniek was speciaal gemaakt voor koepelschermen en is ook bekend als OMNIMAX. Het IMAX team zette zijn inspanning voort om de IMAX beleving te verbeteren, zo werd in 1986 voor het eerst de IMAX 3D gepresenteerd.

Nederland

In 2005 durfde Pathé het aan om samen met IMAX een zaal te maken in Amsterdam, dit gebeurde in Pathé Arena. Met de komst van de digitale projector in 2008 werd het mogelijk om ook op kleinen schermen te projecteren. Hierdoor was het niet meer noodzakelijk dat een bioscoop alleen nog maar IMAX films toonde in de grootbeeldzalen. Hierdoor kwam er een groei in het aantal zalen in Nederland. Momenteel hebben de volgende bioscopen een IMAX zaal:

In Nederland zijn nu zeven bioscopen met een IMAX zaal te vinden. Eigenlijk wou ik voor dit kopje Nederland en België doen, maar België blijkt geen IMAX zalen te hebben. De enigste IMAX zaal was in het Brusselse Kinepolis-Complex maar deze werd eind 2005 gesloten. In Nederland kan je IMAX vinden in de volgende plekken:

 • Pathé Arnhem
 • Pathé  Arena, Amsterdam
 • Pathé Eindhoven
 • Pathé  Schouwburgplein, Rotterdam
 • Pathé  Tilburg
 • Pathé  Spuimarkt, Den Haag
 • Omniversum, Den Haag

België

België blijkt tot mijn verbazing niet over een IMAX bioscoop te beschikken. In 2003 kwam Kinepolis met het grootste scherm van Europa in Brussel. Deze bioscoop ging in 2002 al open, wat dus drie jaar eerder was dan Nederland. Het Kinepolis-complex vlak bij het Bruparck werd eind 2005 gesloten. Voor zover ik weet is er nog geen nieuwe vestiging geopend.

Wist je dat?

Het grooste IMAX scherm ter wereld bevind zich in het Darling Harbour compley in Sydney. Dit scherm is 35 meter bij 30 meter. Het grootste scherm in de Benelux bevind zich in Arnhem.

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

4 thoughts on “Wat is IMAX

 1. Rotterdam had eerder een echte IMAX bioscoop aan de Leuvehaven, deze zal in de toekomst nog onderwerp zijn van een artikel in m’n “verdwenen bioscopen van Rotterdam” serie.

  1. Hoi Nostra, ja inderdaad ik had er over gelezen. Deze zou een veel groter scherm hebben gehad dan onze huidige IMAX bioscopen. Degene in Brussel was de grootste van Europa voordat hij gesloten werd. 🙁

 2. Even ter info, het grootste IMAX scherm van Europa is weer van de partij 🙂 en staat in Brussel.
  Rogue One – Star Wars is de eerste film die er wordt gespeeld.
  De zaal is volledig aangepast aan de nieuwe generatie van projectors om Ultra 3D te kunnen afspelen.
  Opening vond plaats op 14/12/16

Leave a Reply