Cosplay interview met Esmeralda

Tijdens de Dutch Comic Con was het een komen en gaan van mensen die aan Cosplay doen. Zo kwamen we op het idee om regelmatig iemand uit te lichten die aan deze hobby doet. Wij willen graag weten wie aan deze bijzondere hobby doen, waarom en hoelang al. Vandaag geven wij het woord aan Esmeralda (19).

12247926_618546821621239_1496094097574723283_o
Credits: Steamfox Productions

Wanneer en hoe ben je betrokken geraakt bij Cosplay? 

Een vriendin van mij maakte vroeger (zo rond 2010) kostuums en ging naar evenementen zoals Elf Fantasty Fair. Ik vond dat destijds zo ontzettend gaaf dat ik het ook wilde doen. In 2012 heb ik mijn moeder toen voor mij en een vriendin een Steampunk-achtig kostuum laten maken (niet gebaseerd op een bestaand personage), deze droeg ik naar Elf Fantasy Fair. Daarna heb ik eigenlijk niks meer met kostuums of iets dergelijks gedaan, tot vorig jaar Dutchcomiccon voor het eerst gehouden werd. Ik wilde daar heel graag heen, aangezien comiccons in het buitenland vaak heel groots zijn. Ik ging erheen als Luna Lovegood. Sindsdien heb ik de draad te pakken en werk ik eigenlijk non-stop aan nieuwe Cosplay projecten.

Welke karakters gebruik gebruik je? En waarom die, zit hier een verhaal achter? 

Ik heb tot nu toe iets van Harry Potter gedaan en verder Disney en Pokémon. De Disney en Harry Potter personages had ik gekozen omdat ik dat gewoon hele leuke karakters uit de films vond. De laatste tijd maak ik vooral Pokémon Cosplays; aangezien je zo wel op evenementen herkend wordt, maar niet iets persé helemaal na hoeft te maken; je kan je fantasie er goed in kwijt.

Steampunk Tinkerbell
Credits: Aad Ruygrok

Wat is je favoriete evenement, waar kijk je elk jaar naar uit? 

Dat vind ik een lastige vraag, aangezien ieder evenement best wel verschilt en zijn eigen leuke (en minder leuke) punten heeft. Als ik toch zou moeten kiezen zou ik voor de dealerroom bij Dutchcomiccon gaan of de sfeer op Animecon.

Hoe reageert je omgeving op de Cosplay? 

Vrij positief! Veel van de mensen om mij heen vinden het heel knap dat de kostuums zelf gemaakt zijn en volgen mijn progressie als ik ergens aan werk. Een aantal van mijn vrienden zijn zelfs daardoor begonnen aan Cosplay. Wel is er ook een groepje dat de kostuums opzicht wel mooi gemaakt vindt, maar niet begrijpt waarom je ”daar een dag in zou willen rondhuppelen”. Maar over het algemeen krijg ik geen negatief commentaar erop.

Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per maand aan Cosplay? 

Dat hangt er heel erg vanaf aan wat voor Cosplay Kostuum ik aan het werk ben. Zo heb ik kostuums gehad waar ik echt twee maanden iedere week wel een uur of 6/7 aan zat. Andere kostuums zit vrijwel geen werk in, misschien één uurtje per week. Als er bijna een evenement aan komt en het kostuum snel af moet werk ik er meer aan dan wanneer ik nog lang de tijd heb om het af te maken. Ik denk dat ik zo een zes keer per jaar naar een evenement ga.

Animecon16_SUN_0032
Credits: C-Flash Ninja

Maak je de outfits zelf? Of koop je ze liever? 

Ik koop eigenlijk nooit een Cosplay. Ik vind het maken van de Cosplay en het proces ernaartoe misschien zelfs iets leuker dan het daadwerkelijk dragen ervan.

Zijn er dingen waar je je aan ergert als je bezig bent met Cosplay? 

Ja! Ik ben best wel een pietje precies en kan het niet hebben als het niet precies gaat zoals ik het voor mij zie, zo raak ik soms best wel geïrriteerd als ik aan het werken ben aan een Cosplay en iets niet helemaal lukt.

Wat is je mooiste Cosplay herinnering? 

De allereerste keer Elf Fantasy Fair heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Ik vond het zo mooi om al die kostuums van mensen te zien, ik had dan ook geen idee dat het door zoveel mensen en ook zo goed werd uitgeoefend. Ik denk dat ik die allereerste keer een evenement betreden toch wel de mooiste herinnering tot nu toe vind.

Wat is je vreemdste Cosplay herinnering? 

Toen ik vorig jaar naar Animecon ging, ging ik voorafgaand met mijn vriendin ergens wat geld opnemen. Zij was verkleed als Merida (Disney) en ik als Rapunzel (Disney). Er reed een brandweerwagen langs met allemaal jonge gasten erin, waarschijnlijk in opleiding. Zij begonnen naar ons te joelen en zwaaien. Om het nog iets ongemakkelijker te maken kwamen wij diezelfde brandweerwagen vlak daarna weer tegen.

Mensen die aan Cosplay doen zijn natuurlijk ook “gewoon mensen” wat doe jij in het dagelijks leven? 

Ik heb net mijn tweede jaar PABO afgerond, en ben dus hard aan het leren om een schooljuffrouw te kunnen worden.

Wat zou jij de volgende willen vragen? 

Op welke Cosplay ben je het meest trots en waarom?

12274769_618546801621241_7410833570477102161_n
Credits: Steamfox Productions

We bedanken Esmeralda voor haar tijd en haar leuke antwoorden. Wij vinden het erg gaaf dat zij al haar cosplay outfits zelf maakt. Je moet het maar kunnen! Wil jij meer weten over Esmeralda? Volg haar dan op Facebook of Twitter.

 

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

1 thought on “Cosplay interview met Esmeralda

Leave a Reply