Interview met Novatrice Cosplay

Tijdens de Dutch Comic Con was het een komen en gaan van mensen die aan Cosplay doen. Zo kwamen we op het idee om regelmatig iemand uit te lichten die aan deze hobby doet. Wij willen graag weten wie aan deze bijzondere hobby doen, waarom en hoelang al. Vandaag geven we het woord aan Valerie (25) van Novatrice Cosplay.

Credits: Circular Media
Credits: Circular Media

Wanneer en hoe ben je betrokken geraakt bij Cosplay? 

Mijn eerste ervaring met Cosplay was op Animecon 2013. Zelf had ik nog geen cosplay. Uit nieuwsgierigheid hadden we met z’n drieën een weekendticket gekocht. Geen idee wat we echt moesten verwachten.

We keken onze ogen uit. Wij waren blij dat we 3 dagen gingen, want 1 dag zou echt niet genoeg geweest zijn. Tijdens dat weekend hebben we besloten om het volgende jaar weer te gaan maar dan in cosplay.

Welke karakters gebruik gebruik je? En waarom die, zit hier een verhaal achter? 

Ik heb tot nu toe alleen cosplays gemaakt van karakters uit games. Tevens de cosplays van mijn vriend en zijn beste vriend (ook door mij gemaakt) zijn van games. Dit zijn voornamelijk karakters uit League of Legends.

Dit komt omdat mijn vriend dat toen veel speelde. Ik wilde heel graag een Morgana cosplay met de Ghost Bride skin. Maar i.v.m. mijn gebrek aan kennis van materialen en technieken heb ik toen besloten om Lux te maken. Omdat ik ook de cosplays voor de heren heb gemaakt heb ik in dat jaar 3 cosplays gemaakt en hier wel meer kennis mee op gedaan. Veel oefenen en tutorials opzoeken hebben een hoop geholpen. Het jaar daarop had ik wel Morgana gemaakt.

Wat is je favoriete evenement, waar kijk je elk jaar naar uit? 

Mijn favoriete evenement blijft toch wel Animecon. Dit 3 dagen durende evenement is precies lang genoeg om een hoop te kunnen zien en doen. Ik heb in de afgelopen jaren nog nooit problemen gehad met mensen en de sfeer is altijd geweldig. Iedereen is vrolijk en er zijn altijd mensen bereid om je te helpen als je even onhandig staat te doen in je cosplay. Ik vind Animecon leuker dan mijn eigen verjaardag. Haha.

Guerrillaphotography 2
Credits: Guerrillaphotography

Hoe reageert je omgeving op de Cosplay? 

Iedereen in mijn familie en vriendenkring weten van mijn cosplay hobby. Tevens mijn collega’s zijn op de hoogte. Iedereen is heel positief en ik krijg een hoop steun. Het enthousiasme van anderen is altijd fijn. Ze zijn altijd benieuwd naar wat ik weer voor nieuws ga maken en worden graag op de hoogte gehouden van de voortgang. De lokale stoffenkraam en de fourniturenkraam op de markt zijn ook op de hoogte van mijn creaties. Ook willen iedereen na evenementen de foto’s zien.

Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per maand aan Cosplay? 

De tijd die ik besteed aan een cosplay kan erg verschillen. Nou ben ik best wel iemand die houd van een uitdaging en zul je mij niet zo snel zien in een cosplay welke alleen uit kledingstukken bestaat. Ik spendeer graag tijd aan armor en props. Op het moment dat ik nieuwe inspiratie heb en begin aan een cosplay kan ik zo elke avond (gem. 3 uur) en het hele weekend bezig zijn aan een cosplay. De ene cosplay kost me dan zo’n 2 maanden en een ander weer 5 maanden.

Maak je de outfits zelf? Of koop je ze liever? 

Het liefst maak ik alles zelf. Van kleding , armor, props tot accessoires. Voor mijn Morgana cosplay heb ik alleen een morphsuit besteld, deze ga ik niet zelf maken. ( En mijn schoenen voor onder de jurk) De complete jurk en vleugels heb ik zelf gemaakt. Sommige cosplays hebben een simpele broek nodig, heb ik die nog in de kast liggen dan gebruik ik die ook gewoon. Sommige kledingstukken kun je perfect vermaken tot het deel wat je wilt hebben voor je cosplay. Mocht ik het niet kunnen vinden dan ben ik niet te beroerd om het zelf te maken.

Zijn er dingen waar je je aan ergert als je bezig bent met Cosplay? 

* Tijdens het maken van een cosplay; Lijm aan mijn vingers (als ik vergeet mijn handschoenen te dragen), worbla die niet snel genoeg warm wordt naar mijn zin (daarom ben ik overgestapt naar zwarte worbla). Kleding welke je perfect naar patroon hebt gemaakt en dan uiteindelijk toch niet past (komt gelukkig heel weinig voor) en als ik merk dat ik af en toe te perfectionistisch bezig ben en elk detail perfect wil hebben.

* Tijdens het cosplayen op evenementen; Mensen die totaal niet kijken waar ze lopen en zo bovenop je ( vleugels) springen of haast dwars door je heen lopen en dan ook geen excuses aanbieden. Mensen die vanaf een afstandje “sneaky”een foto van je maken als je bijvoorbeeld je cosplay weer recht trekt (heel charmant) of als je aan het drinken bent. Ik snap het nut daar niet van, dan kun je beter even naar de cosplayer toelopen om te vragen of je een foto mag maken. Dan zullen ze echt wel voor je poseren en heb je een mooiere foto gemaakt. En ik erger me aan mensen die spontaan een camera in mijn gezicht duwen en dan gaan filmen.

Wat is je mooiste Cosplay herinnering? 

Dat was tijdens Firstlook 2015. Tijdens de cosplay wedstrijd werden de cosplayers ingedeeld in groepen (game gerelateerd, anime, marvel, etc). Ik heb op aandringen van omstanders mijzelf ingeschreven voor de game gerelateerde wedstrijd. Hier droeg ik mijn vrouwelijke versie van Geralt of Rivia uit The Witcher 3. Bij deze wedstrijd werd ik 1e. Toen voelde ik me wel even trots, vooral omdat ik omringt was door hele gave cosplays.

Tsuna_05
Credits: Velvet Art

Wat is je vreemdste Cosplay herinnering? 

De vreemdste ervaring was tijdens DutchComicCon dit jaar. Er hadden net een aantal fotografen wat foto’s van mijn Victorious Sivir ( League of Legends) gemaakt toen ik me omdraaide en weg wilde lopen. Op dat moment liep er een jongen op mij af en zei met een heel raar piepstemmetje ‘Hallo!! ‘ terwijl hij een knuffel vosje in mijn gezicht duwde. (Akward)

Mensen die aan Cosplay doen zijn natuurlijk ook “gewoon mensen” wat doe jij in het dagelijks leven? 

Haha. In het dagelijks leven ben ik Opticien. Oftewel : ik meet de oogsterktes op en verkoop brillen. Ik mijn vrije tijd doen ik veel gamen, lezen, films kijken en ga ik op hunt naar cosplay inspiratie en materialen.

Wat zou jij de volgende willen vragen? 

Wat motiveert jou om elke keer weer aan een cosplay te beginnen?

We bedanken Valerie voor haar tijd en haar leuke antwoorden. Het is mooi om te zien dat zij veel aandacht besteed aan het cosplays en alle details. Wil jij meer weten over Valerie? Volg haar dan op Facebook.

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply