Recensie: The Blair Witch Project

Nu er een nieuwe ‘Blair Witch’ film uit komt in de bioscoop, waren wij eigenlijk ook wel benieuwd naar The Blair Witch Project uit 1999. Deze film werd bekend door de aparte manier van filmen en omdat hij zou vreselijk spannend en eng zou zijn. Kon The Blair Witch Project onze verwachtingen waar maken?

features_blair

Plot

In oktober 1994 trokken Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael Williams de bossen van Maryland, USA in om een documentaire te maken over de legende “The Blair Witch”. Er werd nooit meer iets van hen vernomen … Een jaar later vond men camera’s en filmblikken terug met beelden van hun vijfdaagse trektocht en de verschrikkelijke gebeurtenissen die leidden tot hun verdwijning. Gefilmd op 16 mm door Joshua Leonard, met geluid van Michael Williams, leverde Heather Donahue commentaar. Tevens had zij met bewoners uit de buurt interviews gemaakt over “The Blair Witch” die als inleiding moesten dienen. Heather’s High-8 video opnamen tonen de frustratie en de angst die de filmmakers in hun greep krijgen naarmate de dagen en de weerzinwekkende nachten verstrijken…

The Blair Witch Project

Wellicht hadden wij de verkeerde verwachting van deze film. We keken hem met het idee dat het een horror film was, waarbij je constant zou schrikken van alles wat er zou gebeuren. Gruwelijke beelden die terug gevonden waren nadat de personen die de opnames gemaakt hadden, vermist waren geraakt in het bos. Het verhaal ging dat het net écht zou zijn door de manier van filmen. Helaas hebben we alleen maar gelachen en zijn we om precies te zijn nul keer geschrokken van de zogenaamd ‘enge’ scenes in de film. Het verhaal belooft een heleboel, maar dit wordt niet waar gemaakt.

blairwitch

Conclusie

Het is wel zo dat het lijkt alsof deze film gemaakt is met een ‘gewone’ huis-tuin-en-keuken camera en dat het zo gefilmd is dat het lijkt alsof je naar een stel documentaire makers kijkt. De film zit echter vol met fouten. Onderstaand YouTube filmpje geeft eigenlijk heel goed het gevoel weer wat wij hadden bij het kijken van deze film. Wil je even lachen om The Blair Witch Project, kijk dan vooral.

Film informatie

Titel: The Blair Witch Project
Regie: Eduardo Sánchez, Daniel Myrick
Cast: Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams
Speelduur:
105 minuten
Releasejaar:
1999
Oordeel: ★★

Ben je benieuwd naar The Blair Witch Project en wil je de film zelf graag kijken? De dvd is onder andere te koop bij bol.com

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

1 thought on “Recensie: The Blair Witch Project

  1. Een film als deze moet je nu niet meer voor een eerste keer gaan kijken. Destijds was het revolutionair, maar inmiddels zijn er veel betere found footage horrorfilms gemaakt.

Leave a Reply